Jagnięcina w arabskich klimatach

Jagnięcina po arabsku jest smacznym daniem o świetnym, orientalnym aromacie. Danie najlepiej podajemy w podgrzanych podpłomykach z pokrojoną sałatą i śmietanką doprawioną miętą.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 600 g mielonej jagnięciny
  • - 2 ząbki czosnku
  • - ½ puszki groszku
  • - 1 cebula
  • - 1 papryka
  • - 150 g rodzynek
  • - 1 marchewka
  • - 2 pomidory
  • - 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • - 1 łyżka mięty
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka kminku
  • - ½ łyżeczki cynamonu
  • - 1 łyżeczka chilli
  • - garść pociekanej kolendry
  • - 1 łyżeczka kminku

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni smażymy mięso łącznie z pokrojonym drobno czosnkiem i cebulą przez 10 minut.



Krok 2

Dodajemy przyprawy i smażymy przez 5 minut. Następnie dodajemy rodzynki, pokrojone w kostkę pomidory, marchewkę i paprykę, przecier oraz miętę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy groszek.



Krok 3

Wszystko smażymy bez przykrycia przez 10 minut. Od czasu do czasu mieszamy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.