Pieczeń cielęca z suszonymi śliwkami

Pyszna potrawa, którą można wykorzystać zarówno na obiad, jak i na przystawkę lub po prostu do chleba na kanapki. Uniwersalna i niezbyt skomplikowana. Posmakuje każdemu i zaspokoi nawet najbardziej wybredne gusta.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg cielęciny w całości
  • 100 g słoniny
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 paczka suszonych śliwek bez pestek
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie

Krok 1

Pierwszego dnia należy przygotować pieczeń do pieczenia. Słoninę kroimy na słupki grubości 0,5 cm i długości 1-2 cm. Mięso przebijamy szpikulcem lub nożem po środku na wylot i w powstały otwór wciskamy suszone śliwki. Wbijając nóż na górze i spodzie pieczeń szpikujemy słoniną i ząbkami czosnku, tak aby nie wystawały nad powierzchnię mięsa.



Krok 2

Naszpikowane mięso posypujemy ziołami. Odstawiamy do lodówki na noc.



Krok 3

Następnego dnia nastawiamy piekarnik na 200 stopni, przekładamy pieczeń do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę, aby mięso się zarumieniło.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.