Pyszna potrawa, którą można wykorzystać zarówno na obiad, jak i na przystawkę lub po prostu do chleba na kanapki. Uniwersalna i niezbyt skomplikowana. Posmakuje każdemu i zaspokoi nawet najbardziej wybredne gusta.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Bez glutenu
Bez laktozy
Pierwszego dnia należy przygotować pieczeń do pieczenia. Słoninę kroimy na słupki grubości 0,5 cm i długości 1-2 cm. Mięso przebijamy szpikulcem lub nożem po środku na wylot i w powstały otwór wciskamy suszone śliwki. Wbijając nóż na górze i spodzie pieczeń szpikujemy słoniną i ząbkami czosnku, tak aby nie wystawały nad powierzchnię mięsa.
Naszpikowane mięso posypujemy ziołami. Odstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia nastawiamy piekarnik na 200 stopni, przekładamy pieczeń do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę, aby mięso się zarumieniło.
Dodaj komentarz