Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie ''suche" składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukier) w drugiej misce zaś łączymy ze sobą "mokre" składniki (szpinak, jajka, jogurt naturalny, olej. Następnie mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do formy (tortownicy) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 min w 180 st. C. Po wyjęciu sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone i zostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu kroimy je na 3 części podobnie jak do tortu. Jedną część w miseczce kruszymy na drobne okruszki.
Śmietankę 36% ubijamy mikserem. Stopniowo do ubitej śmietanki dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Na koniec ubijania do kremu dodajemy sok wyciśnięty z połówki limonki.
Dolny blat ciasta umieszczamy w tortownicy. Nasączamy go osłodzoną herbatą i przekładamy kremem. Na wierzch kremu układamy nasionka granatu. Przykrywamy następnym blatem, który również delikatnie nasączamy. Następnie znów przekładamy kremem. I w tym momencie na krem wysypujemy nasze rozkruszone kawałki ciasta. Lekko dociskamy i ozdabiamy pozostałymi ziarenkami granatu. Ciasto przed podaniem dobrze jest schłodzić około 2 godzin w lodówce.
Dodaj komentarz