Jagnięcina z oregano i rodzynkami

Pieczeń jagnięca to pyszny sposób na wykwintny obiad. Danie dość łatwe w przygotowaniu, a zarazem smaczne i zdrowe. Posmakuje każdemu.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 0,6 kg łopatki jagnięcej
  • - 2 łyżki oregano
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • - 1 szklanka białego wina (najlepiej wytrawnego)
  • - garść rodzynek
  • - garść czarnych oliwek
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Oliwę z oliwek łączymy z oregano i nacieramy nimi jagnięcinę. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy rodzynkami i oliwkami. Całość zalewamy winem.



Krok 2

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 1,5 godziny.



Krok 3

Jagnięcinę podajemy pokrojoną w plastry.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.