Jagodzianki z nutką pomarańczy

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 5 dag masła Łaciate
  • 200 ml mleka Łaciate
  • 2 łyżki cukru
  • 0,4 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soli

Kruszonka:

  • 20 dag mąki tortowej
  • 10 dag masła Łaciate
  • 10 dag cukru
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 2-3 szkl. borówki amerykańskiej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka Łaciate
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie

Ciasto:

Drożdże rozpuścić w łyżeczce cukru, wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce. Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę wymieszać z solą, przesiać do miski, dodać pozostałe ciepłe mleko, resztę cukru, cukier waniliowy, rozczyn drożdżowy, jajko i żółtko, wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wyrabiania wlać płynne masło i aromat. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.





Kruszonka

Masło posiekać z mąką, dodać żółtko, cukier i cukier waniliowy. Palcami ugniatać tak, aby powstała kruszonka. Pod koniec wmieszać skórką pomarańczową.






Wyrośnięte cisto przełożyć na posypaną mąką deskę, przerobić, rozwałkować i wykroić krążki o dowolnej wielkości. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z odciętych skrawków ciasta utoczyć cieniutkie wałeczki, zwinąć jak sznurek i ułożyć na brzegach każdego krążka, przykryć, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.






Krążki z ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem waniliowym, na każdy włożyć porcję borówek.






Wierzch posypać przygotowaną kruszonką. Blaszkę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i upiec na złoty kolor.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.