Danie: Śniadanie, Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Drożdże rozpuścić w łyżeczce cukru, wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce. Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę wymieszać z solą, przesiać do miski, dodać pozostałe ciepłe mleko, resztę cukru, cukier waniliowy, rozczyn drożdżowy, jajko i żółtko, wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wyrabiania wlać płynne masło i aromat. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło posiekać z mąką, dodać żółtko, cukier i cukier waniliowy. Palcami ugniatać tak, aby powstała kruszonka. Pod koniec wmieszać skórką pomarańczową.
Wyrośnięte cisto przełożyć na posypaną mąką deskę, przerobić, rozwałkować i wykroić krążki o dowolnej wielkości. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z odciętych skrawków ciasta utoczyć cieniutkie wałeczki, zwinąć jak sznurek i ułożyć na brzegach każdego krążka, przykryć, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krążki z ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem waniliowym, na każdy włożyć porcję borówek.
Wierzch posypać przygotowaną kruszonką. Blaszkę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i upiec na złoty kolor.
Dodaj komentarz