Tort czekoladowo-malinowy

Tort na każdą okazję. Dodatek kandyzowanych malin sprawia, że ciasto nabiera niezwykłego smaku.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek kakao 70%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 2 kieliszki spirytusu
  • 1 kubeczek Śmietanki Łaciatej 36% (schłodzonej)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 słoiczek kandyzowanych malin
  • garść orzechów

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia.



Krok 2

W pierwszej misce ucieramy żółtka z cukrem do uzyskania drobnej konsystencji. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę.



Krok 3

Następnie połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki. Następnie do masy przesiewamy stopniowo pozostałe sypkie składniki i bardzo delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy.



Krok 4

Pieczemy 35 minut.



Krok 5 

W tym czasie ubijamy na sztywno schłodzona śmietankę Łaciatą z cukrem pudrem. Orzechy roztrzaskujemy na drobne kawałki. Po wyjęciu ciasta z pieca, nasączamy go alkoholem. Wierzch i brzegi smarujemy ubitą śmietanką Łaciatą. Wylewamy na górę kandyzowane maliny oraz posypujemy brzegi orzechami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.