Tort na każdą okazję. Dodatek kandyzowanych malin sprawia, że ciasto nabiera niezwykłego smaku.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Ze śmietanką
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia.
W pierwszej misce ucieramy żółtka z cukrem do uzyskania drobnej konsystencji. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę.
Następnie połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki. Następnie do masy przesiewamy stopniowo pozostałe sypkie składniki i bardzo delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy.
Pieczemy 35 minut.
W tym czasie ubijamy na sztywno schłodzona śmietankę Łaciatą z cukrem pudrem. Orzechy roztrzaskujemy na drobne kawałki. Po wyjęciu ciasta z pieca, nasączamy go alkoholem. Wierzch i brzegi smarujemy ubitą śmietanką Łaciatą. Wylewamy na górę kandyzowane maliny oraz posypujemy brzegi orzechami.
Dodaj komentarz