Jajeczne muffinki

Śniadanie we włoskim stylu, idealne na jesienny poranek. Pesto bazyliowe w połączeniu z serem i chrupiącym pieczywem to przepis na idealny początek dnia.

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 8 jajek
  • ⅓ szklanki startego żółtego sera
  • 1 papryka czerwona
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki wędzonej
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Szczypiorek kroimy drobno.



Krok 2

Do jajek dodajemy szczypiorek, paprykę pokrojoną, starty ser i przyprawy. Masę z jajek wylewamy do 8 silikonowych foremek na muffinki (do ok ¾ wysokości). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.



Krok 3

Muffinki pieczemy przez 20-25 minut. Wyciągamy z piekarnika i podajemy.



Wskazówki

Jeśli nie lubisz zbyt ostrych potrwa, zamień ostrą paprykę wędzoną na słodką.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

bietka

Opublikowany: 2018-01-02 16:45:00

Na pewno wypróbuję ten przepis :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.