Jajecznica z awokado

Jajecznica z dodatkiem awokado to pomył na zdrowe, pełne wartościowych tłuszczy śniadanie. Dodatkowo jest bardzo szybkie w przygotowaniu.

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4-6 jajek
  • - 1 awokado dojrzałe
  • - 1 łyżeczka soku z cytryny
  • - 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • - 2 łyżki masła
  • - 1/3 łyżeczki soli lub do smaku
  • - 1/3 łyżeczki pieprzu lub do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Awokado myjemy i kroimy na pół. Wyjmujemy pestkę. Następnie obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę. Lekko skrapiamy sokiem z cytryny.



Krok 2

Masło rozgrzewamy na patelni. Do szklanki wbijamy jajka, lekko roztrzepujemy. Posiekany szczypiorek wrzucamy na patelnię. Po chwili dodajemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy chwilę, w zależności od tego jak mocno ściętą jajecznicę lubimy.



Krok 3

Po usmażeniu, dzielimy na dwie porcje. Do każdej dodajemy porcję pokrojonego awokado na środek jajecznicy. Podajemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.