Mini pizze bakłażanowe

Zdrowy pomysł na przekąskę imprezową. Mini pizze z bakłażana z dodatkiem pomidorów i sera to oryginalne danie, które przygotujesz w łatwy i szybki sposób.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 2 średnie bakłażany
  • - ¾ szklanki sosu pomidorowego, passaty
  • - 200 g tartej mozzarelli
  • - 1 duży pomidor
  • - 20 listków świeżej bazylii + do dekoracji
  • - ½ łyżeczki oregano
  • - oliwa z oliwek
  • - 1 czosnek
  • - 1/2 łyżeczki soli lub do smaku
  • - 1/3 łyżeczki pieprzu lub do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni C. Bakłażana kroimy w plastry. Czosnek na pół.



Krok 2

Układamy plastry bakłażana na blaszce z papierem do pieczenia. Nacieramy go czosnkiem. Solimy i oprószamy pieprzem. Posypujemy oregano i skrapiamy delikatnie oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.



Krok 3

Passatę grzejemy. Pomidora myjemy i kroimy w kostkę. Bazylię grubo siekamy.



Krok 4

Plasterki bakłażana smarujemy łyżką gorącego sosu pomidorowego, posypujemy połową ilości sera. Kładziemy pokrojone kawałki pomidora, doprawiamy solą, bazylią i oregano. Wierzch posypujemy pozostałą ilością sera. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy i posypujemy świeżą bazylią.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.