Zdrowy pomysł na przekąskę imprezową. Mini pizze z bakłażana z dodatkiem pomidorów i sera to oryginalne danie, które przygotujesz w łatwy i szybki sposób.
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni C. Bakłażana kroimy w plastry. Czosnek na pół.
Układamy plastry bakłażana na blaszce z papierem do pieczenia. Nacieramy go czosnkiem. Solimy i oprószamy pieprzem. Posypujemy oregano i skrapiamy delikatnie oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Passatę grzejemy. Pomidora myjemy i kroimy w kostkę. Bazylię grubo siekamy.
Plasterki bakłażana smarujemy łyżką gorącego sosu pomidorowego, posypujemy połową ilości sera. Kładziemy pokrojone kawałki pomidora, doprawiamy solą, bazylią i oregano. Wierzch posypujemy pozostałą ilością sera. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy i posypujemy świeżą bazylią.
Dodaj komentarz