Jajka po benedyktyńsku na bułeczce drożdżowej z wędzonym łososiem

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 bułeczki drożdżowe
  • 4 plasterki wędzonego łososia
  • 4 świeże jajka
  • Koperek
  • sól i pieprz

Sos holenderski:

  • 4 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g masła Mazurski Smak
  • sól

Przygotowanie

Sos holenderski:

Żółtka ubij z sokiem z cytryny i solą. Masło lekko podgrzej i stopniowo (cienką strużką) dodawaj do żółtek ciągle mieszając. Sos powinien być gładki i mieć aksamitną konsystencję.



Jajka w koszulce:

W garnku zagotuj wodę z octem. Kiedy woda się zagotuje mocno zamieszaj ją łyżką, aby wytworzyć wir. Jajka wbij do małych, oddzielnych miseczek. Wlej pierwsze jajko do gotującej i zamieszanej wody. Gotuj przez parę minut, aż do widocznego ścięcia białek. Ostrożnie wyjmij i powtórz z resztą jajek.



Podanie:

Bułeczki przekrój i lekko opiecz na patelni. Posmaruj je cienko masłem, połóż plaster łososia i jajko. Polej z wierzchu ciepłym sosem holenderskim i posyp pokrojonym koperkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.