Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Żółtka ubij z sokiem z cytryny i solą. Masło lekko podgrzej i stopniowo (cienką strużką) dodawaj do żółtek ciągle mieszając. Sos powinien być gładki i mieć aksamitną konsystencję.
W garnku zagotuj wodę z octem. Kiedy woda się zagotuje mocno zamieszaj ją łyżką, aby wytworzyć wir. Jajka wbij do małych, oddzielnych miseczek. Wlej pierwsze jajko do gotującej i zamieszanej wody. Gotuj przez parę minut, aż do widocznego ścięcia białek. Ostrożnie wyjmij i powtórz z resztą jajek.
Bułeczki przekrój i lekko opiecz na patelni. Posmaruj je cienko masłem, połóż plaster łososia i jajko. Polej z wierzchu ciepłym sosem holenderskim i posyp pokrojonym koperkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Dodaj komentarz