Jajka po benedyktyńsku na bułeczce drożdżowej z wędzonym łososiem

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 bułeczki drożdżowe
  • 4 plasterki wędzonego łososia
  • 4 świeże jajka
  • Koperek
  • Sól i pieprz

Sos holenderski:

  • 4 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g masła Łaciate
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować sos. Żółtka ubić z sokiem z cytryny i solą. Masło lekko podgrzać i stopniowo dodawać ciągle mieszając. Jajka ugotować w koszulce. W garnku zagotować wodę z octem. Kiedy woda się zagotuje mocno zamieszaj ją łyżką, aby wytworzyć wir. Jajka wbij do małych, oddzielnych miseczek. Wlej pierwsze jajko do gotującej i zamieszanej wody. Gotuj przez parę minut, aż do widocznego ścięcia białek. Powtórz z reszta jajek.



Krok 2

Bułeczki opiec na patelni. Posmarować masłem, wyłożyć łososia i jajko. Polać sosem holenderskim i posypać pokrojonym koperkiem. Doprawić świeżą solą i pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.