Jajka po szkocku

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 6 jajek
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 l oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Jajka ugotuj na miękko. Od momentu zagotowania się wody gotuj je przez ok. 3-5 min. Zalej zimną wodą, a następnie ostrożnie obierz.



Krok 2

Mięso mielone wymieszaj w misce wraz z solą, pieprzem, musztardą i drobno posiekaną cebulą.



Krok 3

Jajka obklej dookoła mięsem, formując kulki. Każdą kulę obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej.



Krok 4

W garnku o grubym dnie rozgrzej sporą ilość oleju. Smaż kule na głębszym oleju przez ok. 5 minut. Odcedź, a następnie odsącz na papierze. Podawaj od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.