Medaliony wieprzowe z kurkami

Idealne danie polecane na rodzinny obiad dla najbliższych. Smakuje wyśmienicie zwłaszcza w sezonie grzybowym, kiedy mamy dostęp do świeżych kurek.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej
  • 300 g świeżych kurek
  • ½ szklanki śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki masła
  • 12 ziemniaków

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Polędwicę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry, które następnie lekko rozbijamy pięścią. Przyprawiamy je solą i pieprzem, a następnie obsmażamy delikatnie na maśle.



Krok 2

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek dodajemy do mięsa. Dodajemy również kurki i całość smażymy ok. 5 minut.



Krok 3

Śmietankę Łaciatą mieszamy z mąką i dodajemy na patelnię razem z drobno posiekaną natką pietruszki. Dusimy ok. 5 minut na wolnym ogniu.



Krok 4

Podajemy z puree z ziemniaków.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.