Omlet zapiekany ze szpinakiem

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 jajek
  • 4 ziemniaki
  • 50 ml śmietanki UHT Łaciata 30 %
  • 100 g mozzarelli Mlekpol w kostce
  • 200 g szpinaku
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki ugotuj, a następnie pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej odrobinę masła. Podsmaż talarki z ziemniaków z obu stron, a potem zdejmij z ognia. Piekarnik nastaw na 170°C (grzanie góra-dół). Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż w nim przestudzone ziemniaki.



Krok 2

Do miski wbij jajka. Dodaj śmietankę i zmiksuj dokładnie. Dodaj pokrojony w kostkę ser oraz umyty i osuszony szpinak. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj.



Krok 3

Masę jajeczną przelej do naczynia z ziemniakami. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Po 10 minutach pieczenia wyjmij naczynie, bez wyłączania piekarnika. Na wierzch zapiekanki rozłóż odrobinę masła, a następnie włóż ją z powrotem do piekarnika.



Krok 5

Piecz kolejne 10 minut. Przed wyjęciem sprawdź, czy jajka na pewno się ścięły. Podawaj posypane szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.