Ziemniaki ugotuj, a następnie pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej odrobinę masła. Podsmaż talarki z ziemniaków z obu stron, a potem zdejmij z ognia. Piekarnik nastaw na 170°C (grzanie góra-dół). Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż w nim przestudzone ziemniaki.
Do miski wbij jajka. Dodaj śmietankę i zmiksuj dokładnie. Dodaj pokrojony w kostkę ser oraz umyty i osuszony szpinak. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj.
Masę jajeczną przelej do naczynia z ziemniakami. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Po 10 minutach pieczenia wyjmij naczynie, bez wyłączania piekarnika. Na wierzch zapiekanki rozłóż odrobinę masła, a następnie włóż ją z powrotem do piekarnika.
Piecz kolejne 10 minut. Przed wyjęciem sprawdź, czy jajka na pewno się ścięły. Podawaj posypane szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!
Dodaj komentarz