Omlet zapiekany w piekarniku ze szpinakiem

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 6 jajek
  • - 4 ugotowane ziemniaki
  • - 50 ml śmietanki Łaciatej 30 %
  • - 100 g Mozzarelli Mlekpol w kostce
  • - 200 g szpinaku
  • - 1 łyżka masła
  • - 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • - 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki ugotować i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Podsmażyć talarki z obu stron. Zdjąć z ognia. Piekarnik nastawić na 170°C (grzanie góra-dół). Przygotować żaroodporne naczynie, wysmarować brzegi i spód masłem. Wyłożyć podsmażonymi ziemniakami.



Krok 2

Do miski wbić jajka, dodać śmietankę Łaciatą i połączyć mikserem lub trzepaczką. Dodać pokrojony w kostkę ser oraz umyty i osuszony szpinak. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką. Na koniec dodać również szczypiorek i dokładnie wymieszać.



Krok 3

Masę przelać do naczynia z ziemniakami i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po upływie 10 minut na wierzchu zapiekanki rozłożyć odrobinę masła i z powrotem wstawić do zapieczenia na 10 kolejnych minut. Przed wyciągnięciem sprawdzić, czy jajka ścięły się odpowiednio. Podawać posypane szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.