Danie: Śniadanie
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ziemniaki ugotować i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Podsmażyć talarki z obu stron. Zdjąć z ognia. Piekarnik nastawić na 170°C (grzanie góra-dół). Przygotować żaroodporne naczynie, wysmarować brzegi i spód masłem. Wyłożyć podsmażonymi ziemniakami.
Do miski wbić jajka, dodać śmietankę Łaciatą i połączyć mikserem lub trzepaczką. Dodać pokrojony w kostkę ser oraz umyty i osuszony szpinak. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką. Na koniec dodać również szczypiorek i dokładnie wymieszać.
Masę przelać do naczynia z ziemniakami i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po upływie 10 minut na wierzchu zapiekanki rozłożyć odrobinę masła i z powrotem wstawić do zapieczenia na 10 kolejnych minut. Przed wyciągnięciem sprawdzić, czy jajka ścięły się odpowiednio. Podawać posypane szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj komentarz