Jajka zapiekane w boczku

Jajko i pieczony bekon to idealne połączenie. Dodając do tego połączenia ulubiony sos, przygotujesz swoje pyszne śniadanie w zaledwie kilka minut.

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 6 jajek
  • -1 cebula
  • - 6 plastrów boczku lub bekonu
  • -1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - ¼ łyżeczki pieprzu
  • - ulubiony chleb
  • - ok 1 łyżka masła klarowanego
  • - szczypiorek

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Foremki do muffinek smarujemy masłem. Z chleba wycinamy kółka o szerokości foremek.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Dodajemy paprykę oraz sól. Podsmażamy, aby cebula się zeszkliła.



Krok 3

Na dno foremek kładziemy kółka z chleba. Po plastrze boczku układamy na wewnętrzne ścianki foremek.
Dodajemy po łyżeczce podsmażonej cebuli do każdej z foremek. Do każdej foremki wbijamy po 1 jajku i posypujemy każde pieprzem.



Krok 4 

Do nagrzanego piekarnika wstawiamy przygotowane foremki i pieczemy około 15 minut. Należy zaglądać co jakiś czas, aby jajka zbyt mocno się nie ścieły. Po wyciągnięciu posypujemy jajka szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.