Jajka zapiekane z szynką parmeńską

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 8 jajek
  • 80 g szynki parmeńskiej
  • 1 ser żółty Gouda bez laktozy Mlekpol
  • 1 twaróg Mazurski Smak bez laktozy
  • 2 awokado
  • 10 suszonych pomidorów paski
  • 50 g bułki tartej
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 20 g orzeszków pini
  • ⅓ łyżki oleju
  • 2 łyżeczki ziół kuchni włoskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego
  • ½ łyżki oliwy
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Na rozgrzanej, suchej patelni ułóż plasterki szynki parmeńskiej i przesmaż je z dwóch stron. Na drugą patelnię wlej odrobinę oleju i wsyp bułkę tartą. Podgrzej, aż się zarumieni.



Krok 2

Do foremek wlej odrobinę oliwy i za pomocą pędzelka wysmaruj dokładnie środek. Dodaj zioła kuchni włoskiej i obsyp boki foremek. Awokado pokrój w kostkę i włóż do środka. Na to ułóż szynkę.

Jajka wybij do miseczki i sprawdź ich świeżość. Następnie wlej po dwa jajka do każdej foremki. Przypraw pieprzem czosnkowym i posyp bułką tartą. Na wierzchu ułóż plasterki sera żółtego.

Włóż foremki do piekarnika nagrzanego do 180°C z funkcją termoobiegu na 10 min.



Krok 3

Do miski włóż twaróg i rozkrusz go za pomocą widelca. Dodaj suszone pomidory paski. Szczypiorek i pietruszkę drobno posiekaj i również dodaj do twarogu. Przypraw solą. Wrzuć orzeszki pini i dokładnie wymieszaj.



Krok 4

Gotowe jajka posyp szczypiorkiem i podawaj z twarożkiem.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.