Sandacz w imbirowym cieście

Sandacz panierowany imbirowym ciastem idealnie sprawdzi się jako oryginalna, ciekawa potrawa, którą możemy podać podczas wizyty gości. Taką rybę można serwować na gorąco, albo jako zimną przekąskę.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 800 g filetów z sandacza
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 6 łyżek mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • 4 plasterki limonki
  • Garść zielonego pieprzu do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Imbir obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy ze skórką z limonki, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtko oraz sos sojowy i sól.



Krok 2

Składniki ucieramy mikserem, stopniowo dodając wody, aż powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietanki.



Krok 3

Filety z sandacza kropimy sokiem z limonki, solimy i kroimy w dość dużą kostkę. Zanurzamy w cieście imbirowym i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron.



Krok 4

Gotowe filety odsączamy na papierowym ręczniku. Rybę dekorujemy plasterkami limonki oraz zielonym pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.