Jesienna sałatka z grillowaną dynią i figami

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g dyni hokkaido
  • 4 dojrzałe figi
  • 1 opakowanie mixu sałat (120 g)
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • garść orzechów włoskich
  • garść ziarenek granatu
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Dynię umyj w zimnej wodzie (nie obieraj ze skórki) i pokrój na plastry o grubości ok. 1 - 1,5 cm.



Krok 2

Rozgrzej patelnię grillową i posmaruj ją olejem. Przełóż plastry dyni i grilluj z dwóch stron przez ok. 5 minut, aż zrobi się miękka.
Figi umyj i pokrój na ćwiartki.



Krok 3

Przygotuj sos: do kubka lub niewielkiej miski wlej ocet balsamiczny, sok z pomarańczy, miód oraz oliwę. Zblenduj do połączenia składników i dopraw do smaku solą i pieprzem.



Krok 4

Do miski przełóż mix sałat, dodaj grillowane plastry dyni, pokrojone figi, ziarenka granatu oraz orzechy włoskie.



Krok 5

Oblej sosem, wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby składniki sałatki nasiąkły sosem. Podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.