Jesienny placek z jabłkami

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 200 ml maślanki naturalnej Mrągowskiej Mlekpol
  • 300g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 100 ml oleju
  • 1 duża łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 duża łyżka proszku do pieczenia

Składniki na masę cynamonową:

  • 3 łyżki masła Łaciate
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder dla dekoracji

Przygotowanie

Przygotowanie:

Zacznij od umycia jabłek, obrania i pokrojenia ich w plastry. Jajka utrzyj z wanilią i cukrem na krem, a następnie dodaj maślankę oraz olej i wymieszaj wszystko dokładnie. Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia i dodaj ją do kremu. Znowu dokładnie wymieszaj, by na końcu dodać do ciasta pokrojone jabłka. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wylej przygotowane ciasto.

By przygotować masę cynamonową, najpierw roztop masło, a następnie dodaj do niego cukier i cynamon. Mieszaj i podgrzewaj masę przez 3 minuty, cały czas mieszając. Przestudź, a następnie na cieście utwórz kleksy z masy cynamonowej. Ciasto piecz przez 50 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe ciasto po przestudzeniu posyp cukrem pudrem według uznania.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.