Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami

Naleśniki to pomysł na pyszne, słodkie śniadanie. Idealnie sprawdzi się dla dzieci, ale także dla dorosłych. Możemy zapakować je do pracy czy szkoły. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu.

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 100 g mąki
  • - 250 ml mleka
  • - 2 jajka
  • - 1 łyżeczka oleju
  • - 1 łyżeczka cukru
  • - 1/2 łyżeczki cynamonu bądź więcej do smaku
  • - 2 jabłka
  • - 2 łyżki cukru brązowego lub zwykłego
  • - 1 łyżka masła

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, mleko i jajka. Dodajemy olej i całość mieszamy trzepaczką. Dodajemy łyżeczkę cukru. Ciasto odstawiamy na 15 minut.



Krok 2

Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy jabłka w plastry bądź w kostkę. Patelnię rozgrzewamy dodajemy masło. Wrzucamy jabłka, posypujemy je cukrem oraz cynamonem. Smażymy przez około 3-4 minut do czasu, aż cukier się rozpuści.



Krok 3

Naleśniki smażymy na patelni do naleśników (z nieprzywierającym dnem). Każdy naleśnik smażymy na złoto. Wychodzi około 5-6 naleśników.



Krok 4

Naleśniki zawijamy i podajemy z jabłkami. Możemy posypać całość cynamonem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.