Naleśniki to pomysł na pyszne, słodkie śniadanie. Idealnie sprawdzi się dla dzieci, ale także dla dorosłych. Możemy zapakować je do pracy czy szkoły. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu.
Danie: Śniadanie
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, mleko i jajka. Dodajemy olej i całość mieszamy trzepaczką. Dodajemy łyżeczkę cukru. Ciasto odstawiamy na 15 minut.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy jabłka w plastry bądź w kostkę. Patelnię rozgrzewamy dodajemy masło. Wrzucamy jabłka, posypujemy je cukrem oraz cynamonem. Smażymy przez około 3-4 minut do czasu, aż cukier się rozpuści.
Naleśniki smażymy na patelni do naleśników (z nieprzywierającym dnem). Każdy naleśnik smażymy na złoto. Wychodzi około 5-6 naleśników.
Naleśniki zawijamy i podajemy z jabłkami. Możemy posypać całość cynamonem.
Dodaj komentarz