Galette w truskawkami i migdałami

Pyszny truskawkowo orzechowy deser, który zasmakuje każdemu łasuchowi. Przepis stworzony na lato.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy, Truskawki

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy, Truskawki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 190 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 400 g truskawek
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • listki mięty/melisy do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy cukier puder oraz pokrojone zimne masło, następnie siekamy je z mąką. Dodajemy jajko i zagniatamy składniki na ciasto. Owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 40 minut.



Krok 2

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni z termoobiegiem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i je rozwałkowujemy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki.



Krok 3

Na ciasto układamy 2 łyżki płatków migdałowych, następnie truskawki, zostawiamy około 2-3 cm brzegów. Zawijamy brzegi ciasta. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu dekorujemy łyżką płatków migdałowych i świeżymi ziołami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.