Pyszny truskawkowo orzechowy deser, który zasmakuje każdemu łasuchowi. Przepis stworzony na lato.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy, Truskawki
Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy cukier puder oraz pokrojone zimne masło, następnie siekamy je z mąką. Dodajemy jajko i zagniatamy składniki na ciasto. Owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni z termoobiegiem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i je rozwałkowujemy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki.
Na ciasto układamy 2 łyżki płatków migdałowych, następnie truskawki, zostawiamy około 2-3 cm brzegów. Zawijamy brzegi ciasta. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu dekorujemy łyżką płatków migdałowych i świeżymi ziołami.
Dodaj komentarz