Składniki:

  • 3 kg jeżyn
  • 1 ½ kg cukru
  • 5 goździków
  • ½ cytryny
  • 1 szklanka wody
  • 2 żelfiksy (proporcja 2:1)

Przygotowanie

Krok 1

Jeżyny umyć i osuszyć. Wodę zagotować z cukrem, aż powstanie syrop.



Krok 2

Do syropu włożyć umyte, odsączone jeżyny, goździki i sok z cytryny. Gotować ok. 15- 20 min często mieszając, aby nie przywarły do dna.



Krok 3

Następnie wsypać żelfiks i gotować jeszcze 3 minuty cały czas mieszając. Konfiturę rozlać do czystych suchych słoików. Słoiki zawinąć ręcznikiem i zostawić tak przez noc.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.