Krokiety z pieczarkami i warzywami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 200 ml mleka Łaciate
  • 200 ml wody gazowanej
  • 1,5 szkl. mąki tortowej
  • 0,5 szkl. mąki kukurydzianej
  • 0,5 szkl. purée z marchewki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżki oleju

Nadzienie:

  • 25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 0,5 ugotowanej marchewki
  • 10 dag kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki oleju z aromatem masła
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wbić jajka, dodać sól i zmiksować. Następnie wlać mleko, wodę, olej, dodać purée z marchewki, obie mąki, przyprawę curry i ponownie zmiksować. Odłożyć na pół godziny.





Nadzienie

Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę i starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Wsypać posiekaną kapustę i startą marchewkę, podsmażyć. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.





Krok 3

Z ciasta na rozgrzanej patelni usmażyć cienkie naleśniki, włożyć porcję farszu, zawinąć przeciwległe boki i zwinąć w rulonik.






Zanurzyć w roztrzepanym jajku, obtoczyć w bułce tartej i rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.