Zupa ryżowa z krewetkami

Zupa ryżowa z krewetkami to lekkie, smaczne danie, które z powodzeniem mogą zjeść również osoby na diecie. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler

Fit

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 woreczki ryżu
  • - 2 skrzydełka z kurczaka
  • - 2 marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - 1 seler
  • - 1 natka pietruszki
  • - 300 g krewetek
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 1 łyżka majeranku

Przygotowanie

Krok 1

Skrzydełka z kurczaka myjemy i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa, opaloną na ogniu cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy ok. 20 minut, po czym wyjmujemy mięso, dodajemy ryż i gotujemy dalej.



Krok

Czosnek przeciskamy przez praskę. Krewetki myjemy i obsmażamy na maśle z czosnkiem. Kiedy ryż będzie miękki, przekładamy krewetki do zupy. Dodajemy przyprawy i dusimy jeszcze 5 minut. Ozdabiamy świeżymi ziołami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.