Grillowane udka z kurczaka w marynacie

Klasyczne danie z grilla w nieco innej odsłonie. Udka dzięki marynacie z maślanką stają się niezwykle soczyste i kruche, a smak dopełniają orientalne przyprawy. Warto wypróbować ten przepis i wrzucić je na ruszt!

Danie: Obiad,

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Danie: Obiad,

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 10 udek z kurczaka,
  • - 200 ml naturalnej Maślanki Mrągowskiej,
  • - 3 ząbki czosnku,
  • - 4 cm korzenia imbiru,
  • - 1 łyżeczka kurkumy,
  • - 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • - 1 łyżeczka soli,
  • - ½ łyżeczki chili

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce.



Krok 2

Maślankę, czosnek, imbir i przyprawy umieścić w pojemniku blendera i zmiksować.



Krok 3

Udka zalać marynatą, marynować całą noc lub dłużej.



Krok 4

Udka grillujemy z każdej strony do przypieczenia skórki.



Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.