Kakaowe muffiny z kardamonem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag masła Łaciate
  • 25 dag cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 4 ziarenka kardamonu
  • 3 łyżki mleka Łaciate
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • Cukier puder
  • Szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Nasionka kardamonu wyjąć z łupinek, rozgnieść w moździerzu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.



Krok 2

Żółtka oddzielić od białek, białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.



Krok 3

Czekoladę pokroić na kawałeczki.



Krok 4

W garnku podgrzać masło z cukrem, mlekiem, cukrem z wanilią i kakao, wymieszać, ostudzić.



Krok 5

Następnie wsypać mąkę, dodać żółtka, kardamon, zamieszać. Połączyć z pianą i czekoladą, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do papilotek do ⅔ wysokości i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 15-18 minut, upieczone babeczki ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.



Wskazówki

Muffiny można oblać polewą czekoladową.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.