Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Nasionka kardamonu wyjąć z łupinek, rozgnieść w moździerzu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.
Żółtka oddzielić od białek, białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Czekoladę pokroić na kawałeczki.
W garnku podgrzać masło z cukrem, mlekiem, cukrem z wanilią i kakao, wymieszać, ostudzić.
Następnie wsypać mąkę, dodać żółtka, kardamon, zamieszać. Połączyć z pianą i czekoladą, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do papilotek do ⅔ wysokości i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 15-18 minut, upieczone babeczki ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Muffiny można oblać polewą czekoladową.
Dodaj komentarz