Kakaowy biszkopt z masą kokosową

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 5 dużych jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Masa kokosowa:

  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 2 szklanki mleka Łaciate
  • 15 dag masła Łaciate
  • ⅓ szklanki cukru
  • 1 budyń kokosowy
  • 2-3 łyżki spirytusu
  • 2 łyżeczki żelatyny

Poncz:

  • 0,5 szklanki herbaty
  • 1 łyżka spirytusu lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • 5 dag czekolady

Przygotowanie

Krok 1

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru. Następnie ubijając dodawać po 1 żółtku.





Krok 2

Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszki tej z piekarnika lub 2 mniejszych. Piec w temp 180°C około 12-15 minut.





Krok 3

1,5 szklanki mleka zagotować, wsypać wiórki, cukier i mieszając gotować kilka minut. Następnie zdjąć z ognia, pozostawić na 10-15 minut, aby napęczniały. W pozostałym mleku wymieszać proszek budyniowy. Połączyć z wiórkami i nie przerywając mieszania gotować przez kilka minut, zdjąć z ognia, ostudzić.





Krok 4

Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Masło zmiksować dodając stopniowo zimny budyń z wiórkami. Przyprawić do smaku spirytusem, połączyć z płynną żelatyną, wymieszać.





Krok 5

Zimny biszkopt skropić ponczem przygotowanym z herbaty, cukru i spirytusu. Ciasto przekroić na pół, na 1 kawałek wyłożyć ⅔ kremu i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.





Krok 6

Resztą kremu posmarować wierzch ciasta i ozdobnie oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Odłożyć do lodówki, schłodzić.





Wskazówki

Do ponczu zamiast spirytusu można dodać sok z cytryny.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

bietka

Opublikowany: 2018-12-11 09:48:00

Bardzo smaczne ciasto : )

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.