Sernik chałwowo-waniliowy

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ciasteczek digstive
  • 70 g masła Łaciate
  • 300 g chałwy waniliowej
  • 1 laska wanilii
  • 100 ml śmietanki kremówki Łaciata 30%
  • 800 g twarogu sernikowego
  • 200 g mascarpone
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek

Przygotowanie

Krok 1

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, nadmiar papieru wypuścić poza formę.



Krok 2

Ciasteczka przełożyć do malaksera i rozdrobnić.



Krok 3

Masło roztopić w rondelku. Ciasteczka przełożyć na dno tortownicy, zalać roztopionym masłem i wymieszać. Masę ciasteczkową rozprowadzić po dnie blachy i wyrównać ugniatając. Odstawić do lodówki.



Krok 4

Chałwę pokruszyć i przełożyć do garnuszka, zalać śmietanką i mieszając podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia masy. Ostudzić.



Krok 5

Twaróg przełożyć do miski, dodać mascarpone, mąkę, cukier i miksować na najmniejszych obrotach do połączenia składników. Ciągle miksując dodawać stopniowo po jednym jajku. Wciąż miksując na małych obrotach, powoli dolewać przestudzoną masę chałwową.



Krok 6

Schłodzony spód wyciągnąć z lodówki i wylać masę.



Krok 7

Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i zapiekać przez 70-80 minut.



Krok 8

Sernik stopniowo ochładzać, początkowo otworzyć drzwiczki do piekarnika, po 20 minut wyciągnąć z blachy i przestudzić. Wstawić na noc do lodówki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.