Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, nadmiar papieru wypuścić poza formę.
Ciasteczka przełożyć do malaksera i rozdrobnić.
Masło roztopić w rondelku. Ciasteczka przełożyć na dno tortownicy, zalać roztopionym masłem i wymieszać. Masę ciasteczkową rozprowadzić po dnie blachy i wyrównać ugniatając. Odstawić do lodówki.
Chałwę pokruszyć i przełożyć do garnuszka, zalać śmietanką i mieszając podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia masy. Ostudzić.
Twaróg przełożyć do miski, dodać mascarpone, mąkę, cukier i miksować na najmniejszych obrotach do połączenia składników. Ciągle miksując dodawać stopniowo po jednym jajku. Wciąż miksując na małych obrotach, powoli dolewać przestudzoną masę chałwową.
Schłodzony spód wyciągnąć z lodówki i wylać masę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i zapiekać przez 70-80 minut.
Sernik stopniowo ochładzać, początkowo otworzyć drzwiczki do piekarnika, po 20 minut wyciągnąć z blachy i przestudzić. Wstawić na noc do lodówki.
Dodaj komentarz