Placuszki z owocami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 2,5 dag drożdży
  • 1,5 szkl. kefiru
  • ½ szkl. mleka Łaciate
  • ¼ szkl. musu z dyni
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 2 brzoskwinie
  • ½ szkl. borówek amerykańskich
  • Oliwa
  • Cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru, ciepłe mleko i 2 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15-20 minut.



Krok 2

Jajka z resztą cukru i cukrem z wanilią zmiksować, dodać mus z dyni, kefir, odrobinę soli, 2 łyżki oliwy, mąkę i rozczyn, wymieszać, odłożyć na 10 minut.



Krok 3

Borówki umyć, osuszyć na papierowym ręczniku.



Krok 4

Brzoskwinie obrać i pokroić w drobną kostkę.



Krok 5

Na patelni rozgrzać oliwę, łyżką wlewać małe porcje ciasta, ułożyć przygotowane owoce i przykryć niewielką ilością ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.