Kakaowy torcik z serkiem mascarpone

Autor:

Śnieżynka

Masło włożyć do garnka i rozpuścić. Dodać kakao, cukier i mleko, gotować 3-4 minuty, ostudzić. Następnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier z wanilią i sztywno ubitą pianę z białek, wymieszać. Ciasto przełożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka około 35 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na 2 krążki. Masa serowa: Żelatynę wymieszać z odrobiną zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać. Serek mascarpone zmiksować ze śmietaną i cukrem pudrem. Doprawić do smaku aromatem i sokiem z cytryny, połączyć z płynną żelatyną. Połowę masy serowej wyłożyć na 1 krążek ciasta, przykryć drugim, wyłożyć resztę sera, wyrównać. Po wierzchu można posypać odrobiną pokruszonego ciasta i płatkami kokosowymi lub ozdobić według uznania. Torcik włożyć do lodówki, pozostawić do stężenia.

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 15 dag masła Łaciate
  • 4 łyżki mleka Łaciate
  • 2 łyżki kakao
  • 15 dag cukru
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 25 dag mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią

Masa serowa:

  • 1/2 kg serka mascarpone
  • 1 szkl. gęstej śmietany Łaciata 36%
  • 15 dag cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • Aromat cytrynowy
  • 7 łyżeczek żelatyny

Dodatkowo:

  • Bułka tarta do formy
  • Masło Łaciate do formy
  • Płatki kokosowe
  • Dekoracja

Przygotowanie

Ciasto

Masło włożyć do garnka i rozpuścić. Dodać kakao, cukier i mleko, gotować 3-4 minuty, ostudzić.




Następnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier z wanilią i sztywno ubitą pianę z białek, wymieszać. Ciasto przełożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22 cm. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do suchego patyczka około 35 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na 2 krążki.



Masa serowa

Żelatynę wymieszać z odrobiną zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać. Serek mascarpone zmiksować ze śmietaną i cukrem pudrem. Doprawić do smaku aromatem i sokiem z cytryny, połączyć z płynną żelatyną.




Połowę masy serowej wyłożyć na 1 krążek ciasta, przykryć drugim, wyłożyć resztę sera, wyrównać.




Wierzch można posypać odrobiną pokruszonego ciasta i płatkami kokosowymi lub ozdobić według uznania. Torcik włożyć do lodówki, pozostawić do stężenia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.