Kalafior pieczony w parmezanowej panierce to świetna przekąska, która z powodzeniem zastąpi chipsy podczas domowego seansu. Idealnie współgra z dipem czosnkowym lub koperkowym. Może również stanowić dodatek do dania głównego.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kalafiora podzielić na różyczki. Wrzucić do wody i gotować około 5 minut. Odcedzić i ostudzić. Następnie przełożyć na ręcznik papierowy i usunąć nadmiar wody.
Zetrzeć bułkę i wymieszać w głębokim talerzu z parmezanem, ziołami prowansalskimi i pieprzem. W drugim głębokim talerzu roztrzepać jajka z mlekiem.
Piekarnik rozgrzać do 200⁰C. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Różyczki kalafiora równomiernie oprószyć mąką. Zanurzyć z każdej strony w jajku, a następnie dokładnie obtoczyć w panierce parmezanowej. Układać na blaszce.
Różyczki skropić oliwą z oliwek.
Wstawić do piekarnika i piec 10 minut. Obrócić i piec kolejne 5 minut.
Dodaj komentarz