Kalafior pieczony w parmezanowej panierce

Kalafior pieczony w parmezanowej panierce to świetna przekąska, która z powodzeniem zastąpi chipsy podczas domowego seansu. Idealnie współgra z dipem czosnkowym lub koperkowym. Może również stanowić dodatek do dania głównego.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kalafior,
  • - 100 g parmezanu,
  • - 1 czerstwa kajzerka,
  • - 1 jajko,
  • - 1 łyżka mąki,
  • - 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • - 2 łyżki mleka Łaciate,
  • - 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • - oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kalafiora podzielić na różyczki. Wrzucić do wody i gotować około 5 minut. Odcedzić i ostudzić. Następnie przełożyć na ręcznik papierowy i usunąć nadmiar wody.



Krok 2

Zetrzeć bułkę i wymieszać w głębokim talerzu z parmezanem, ziołami prowansalskimi i pieprzem. W drugim głębokim talerzu roztrzepać jajka z mlekiem.



Krok 3

Piekarnik rozgrzać do 200⁰C. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.



Krok 4

Różyczki kalafiora równomiernie oprószyć mąką. Zanurzyć z każdej strony w jajku, a następnie dokładnie obtoczyć w panierce parmezanowej. Układać na blaszce.



Krok 5

Różyczki skropić oliwą z oliwek.



Krok 6

Wstawić do piekarnika i piec 10 minut. Obrócić i piec kolejne 5 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.