Kalmary z brokułami i fasolką szparagową

Kalmary z brokułami i marchewką to danie smaczne i zdrowe. Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Marchew nadaje daniu piękną kolorystykę. Danie polecane na szczególne okazje.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Skorupiaki

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g kalmarów
  • 100 g mąki
  • 300 g fasoli szparagowej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 5 marchewek
  • 5 brokułów
  • 1 papryka żółta
  • 6 łyżek masła

Przygotowanie

Krok 1

Kalmary dokładnie oczyszczamy, a następnie dodajemy do nich po 1 łyżce soli i pieprzu.



Krok 2

Przyprawione kalmary obtaczamy w mące i gotujemy w wodzie przez 30 sekund, po czym wyjmujemy, płuczemy i odkładamy.



Krok 3

Fasolkę szaparagową kroimy na mniejsze kawałki. Brokuł dzielimy na różyczki. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Na maśle podsmażamy pokrojone warzywa, aż lekko zmiękną.



Krok 4

Łączymy ze sobą warzywa i kalmary. Podajemy na ciepło.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.