Kalmary z groszkiem

Nietypowe danie obiadowe, które jest niezwykle aromatyczne. Bogate w walory smakowe i zdrowotne. Jeśli lubisz kalmary, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Skorupiaki

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1/2 kg kalmarów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 2 łyżki oleju
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 200 g makaronu
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 pomidorków koktajlowych do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Kalmary pokroić na małe kawałki. Oczyścić, dobrze umyć i odsączyć.



Krok 2

Na oleju zrumienić pokrojony drobno czosnek. Wrzucić do niego kalmary i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i razem podgrzać.



Krok 3

Kalmary polać winem i poczekać, aby na ogniu odparowało. Dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Gotować pod przykryciem 40 minut.



Krok 4

Odcedzić i przepłukać groszek, dodać go do kalmarów. Gotować jeszcze 10 minut. Ugotować makaron w osolonej wodzie, następnie odcedzić i podawać go wraz z daniem. Całość dekorujemy pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.