Kanapeczki z pieczoną papryką

Pieczona papryka jest alternatywą dla tradycyjnego dodatku do kanapek jak ser lub szynka. Papryka jest zdrowa oraz słodka i pyszna. To przepis na pożywne i kolorowe śniadanie.

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 3 papryki (czerwona, pomarańczowa)
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 2 łyżeczki kaparów (można pominąć)
  • - 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • - 1 łyżeczka octu winnego
  • - 1 łyżka oliwy
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - ulubione pieczywo
  • - serek śmietankowy Łaciaty

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni C. Papryki myjemy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy papryki i ząbek czosnku.



Krok 2

Gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy papryki i pieczemy przez około 25 do 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby papryka była miękka, a skórka lekko przypieczona.



Krok 3

Papryki studzimy i kroimy w paski. Przekładamy do miski. Czosnek kroimy drobno i dodajemy do papryki. Następnie dodajemy sól, kapary, ocet winny, oliwę i pietruszkę.



Krok 4 

Pieczywo opiekamy na patelni grillowej lub w tosterze. Smarujemy pieczywo serkiem, nakładamy pieczone papryki i podajemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.