Danie: Śniadanie, Podwieczorek
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłą wodą, wsypać 3 łyżki mąki, zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.
Obie mąki wymieszać z solą, siemieniem i ziarnami słonecznika (odłożyć 2 łyżki ziaren słonecznika).
Następnie dodać kefir, wyrośnięty rozczyn i wyrabiać około 10 minut.
Pod koniec dodać oliwę, wyrabiać do dokładnego wchłonięcia.
Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej foremki keksowej, posmarować wodą, odłożyć do wyrośnięcia. Następnie naciąć nożem, posypać odłożonymi ziarnami.
Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 35-40 minut.
Do ciasta można dodać różnego rodzaju ziarna.
Dodaj komentarz