Chleb z ziarnami na kefirze

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 400 ml kefiru
  • 150-200 ml ciepłej wody
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 10 dag łuskanego słonecznika

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłą wodą, wsypać 3 łyżki mąki, zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.





Krok 2

Obie mąki wymieszać z solą, siemieniem i ziarnami słonecznika (odłożyć 2 łyżki ziaren słonecznika).





Krok 3

Następnie dodać kefir, wyrośnięty rozczyn i wyrabiać około 10 minut.





Krok 4

Pod koniec dodać oliwę, wyrabiać do dokładnego wchłonięcia.





Krok 5

Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.





Krok 6

Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej foremki keksowej, posmarować wodą, odłożyć do wyrośnięcia. Następnie naciąć nożem, posypać odłożonymi ziarnami.





Krok 7

Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 35-40 minut.





Wskazówki

Do ciasta można dodać różnego rodzaju ziarna.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.