Krucha cielęcina po azjatycku

4.67
Oceń przepis:
Czas

Do 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Gluten

Składniki

Składniki:

- 500 g cielęciny,

-2 łyżki mąki pszennej,

-2 łyżki oleju,

-1 cebula,

-3 pomidory,

-2 łyżeczki soku z cytryny,

-1 łyżeczka soli,

-1 łyżeczka pieprzu,

-1 łyżeczka papryki słodkiej,

-1 ½ szklanki wody

Przygotowanie

Krok 1
  • Cielęcinę kroimy w cienkie paski, doprawiamy pieprzem i solą. Następnie obtaczamy w 2 łyżkach mąki. Smażymy mięso na rozgrzanym na patelni oleju przez 10 minut.
Krok 2
  • Obieramy i kroimy w piórka cebulę, po czym dodajemy ją do mięsa na patelni. Następnie dolewamy ½ szklanki wody i dodajemy paprykę słodką.
Krok 3
  • Polewamy całość sokiem z cytryny, szklanką wody i dokładnie mieszamy. Następnie dusimy pod przykryciem przez 40 minut.
Krok 4
  • Na koniec kroimy pomidory i dodajemy do sosu. Całość ponownie mieszamy. Dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy np. z gotowanym makaronem.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0