Krucha cielęcina po azjatycku

Pokrojona w paski delikatna cielęcina w pysznym sosie, z dodatkiem warzyw jest wyśmienitym daniem dla całej rodziny. Idealna jako sposób na urozmaicenie codziennej rutyny. Ciekawe połączenia smakowe sprawią, że kubki smakowe domowników zostaną miło dopieszczone.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g cielęciny,
  • -2 łyżki mąki pszennej,
  • -2 łyżki oleju,
  • -1 cebula,
  • -3 pomidory,
  • -2 łyżeczki soku z cytryny,
  • -1 łyżeczka soli,
  • -1 łyżeczka pieprzu,
  • -1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • -1 ½ szklanki wody

Przygotowanie

Krok 1

Cielęcinę kroimy w cienkie paski, doprawiamy pieprzem i solą. Następnie obtaczamy w 2 łyżkach mąki. Smażymy mięso na rozgrzanym na patelni oleju przez 10 minut.



Krok 2

Obieramy i kroimy w piórka cebulę, po czym dodajemy ją do mięsa na patelni. Następnie dolewamy ½ szklanki wody i dodajemy paprykę słodką.



Krok 3

Polewamy całość sokiem z cytryny, szklanką wody i dokładnie mieszamy. Następnie dusimy pod przykryciem przez 40 minut.



Krok 4

Na koniec kroimy pomidory i dodajemy do sosu. Całość ponownie mieszamy. Dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy np. z gotowanym makaronem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.