Złote mleko z imbirem

Złote mleko, inspirowane ajurwedyjską tradycją, to napój o kremowej konsystencji i bogatym, rozgrzewającym smaku. Kluczowym składnikiem jest kurkuma, znana z właściwości przeciwzapalnych i wzmacniających odporność.

Danie: Napoje

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Napoje

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru lub szczypta suszonego
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

Dodatkowo:

  • 1 szczypta gałki muszkatołowej lub kardamonu

Przygotowanie

Krok 1

Wlej mleko do niewielkiego garnka i ustaw na średnim ogniu. Podgrzewaj powoli, mieszając od czasu do czasu.



Krok 2

Do ciepłego mleka dodaj kurkumę, cynamon, starty imbir i czarny pieprz. Wymieszaj trzepaczką, aby składniki równomiernie się połączyły.



Krok 3

Dodaj łyżeczkę śmietanki i wymieszaj. Ten składnik podkreśli aksamitną strukturę napoju.



Krok 4

Zdejmij napój z ognia. Dodaj miód i dokładnie wymieszaj.



Krok 5

Przelej złote mleko do kubków. Opcjonalnie posyp gałką muszkatołową lub kardamonem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.