Kapuśniak z kapustą i grzybami

Kapuśniak z kapustą i grzybami to idealna zupa, znana i powszechnie lubiana na polskich stołach. Niepowtarzalnego smaku i aromatu dodają jej grzyby. Kto choć raz jej spróbował, na pewno nie żałuje. Kto nie miał jeszcze okazji – niech wypróbuje ten przepis.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 l naturalnego bulionu mięsnego
  • - 600 g kapusty kiszonej
  • - 250 g ziemniaków
  • - 1 cebula
  • - 50 g suszonych grzybów
  • - 250 g kiełbasy śląskiej
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka majeranku
  • - 2 liście laurowe
  • - 4 kulki ziela angielskiego
  • - 4 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w połowie bulionu. Grzyby gotujemy w osobnym garnku i drobno kroimy (pozostawiamy wodę z gotowania). Kroimy kapustę i zalewamy drugą częścią bulionu. Łączymy ze sobą obydwa buliony i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.



Krok 2

Kiełbasę kroimy w plastry i lekko podsmażmy na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie dodajemy ją do zupy.



Krok 3

Na pozostałym oleju szklimy drobno posiekaną cebulę, którą razem z grzybami i pozostałym po ich gotowaniu wywarem dodajemy do zupy i gotujemy całość przez 10 minut na małym ogniu. Doprawiamy solą i pierzem oraz majerankiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.