Kapusta gotowana z ciecierzycą

Autor:

Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 10 dag ciecierzycy
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek pieprzu
  • 6-7 szt. ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2-3 szkl. wywaru z wędzonego boczku
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 20-30 dag kiełbasy
  • Pieprz
  • Cukier

Przygotowanie

Krok 1

Ciecierzycę umyć i zamoczyć przynajmniej na 12 godzin, ugotować.



Krok 2

Kapustę zalać wywarem z boczku, dodać liście laurowe, pieprz,ziele angielskie, kminek i gotować do miękkości.



Krok 3

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojoną kiełbasę bez osłonki. Następnie dodać ugotowaną kapustę i ciecierzycę, doprawić do smaku pieprzem i cukrem, wymieszać i chwilę podsmażyć.



Wskazówki

Do kapusty można dodać ciecierzycę z puszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.