Do miski wlać ciepłą wodę, dodać cukier, pokruszone drożdże, wsypać mąkę i wymieszać. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.
Do wyrośniętego rozczynu dodać sól, olej i smażoną cebulkę, wyrabiać około 5-7 minut.
Następnie ciasto wyjąć z miski, uformować pizzę, ułożyć w formie lub na blaszce. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć posiekaną cebulę i boczniaki. Przyprawić solą i pieprzem.
Ciasto posmarować ketchupem, posypać ziołami i odrobiną żółtego sera. Wyłożyć boczniaki z cebulą.
Następnie ułożyć pokrojoną szynkę, fasolkę i pomidorki. Posypać resztą startego sera i włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec około 12-15 minut.
Z takiej ilości ciasta wychodzą dwie pizze na cienkim spodzie o średnicy 30 cm.
Dodaj komentarz