Pizza z boczniakami i fasolką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki smażonej cebuli

Dodatkowo:

  • 15 dag boczniaków
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 0,5 cebuli
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 10 dag żółtego startego sera
  • 10 dag szynki wiejskiej
  • Garść fasolki szparagowej
  • Kilka pomidorków koktajlowych,
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wlać ciepłą wodę, dodać cukier, pokruszone drożdże, wsypać mąkę i wymieszać. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.





Krok 2

Do wyrośniętego rozczynu dodać sól, olej i smażoną cebulkę, wyrabiać około 5-7 minut.





Krok 3

Następnie ciasto wyjąć z miski, uformować pizzę, ułożyć w formie lub na blaszce. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.





Krok 4

Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć posiekaną cebulę i boczniaki. Przyprawić solą i pieprzem.





Krok 5

Ciasto posmarować ketchupem, posypać ziołami i odrobiną żółtego sera. Wyłożyć boczniaki z cebulą.





Krok 6

Następnie ułożyć pokrojoną szynkę, fasolkę i pomidorki. Posypać resztą startego sera i włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec około 12-15 minut.





Wskazówki

Z takiej ilości ciasta wychodzą dwie pizze na cienkim spodzie o średnicy 30 cm.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.