Do garnka z wodą wsypać ziarenka pieprzu, ziele angielskie, kolendrę, liście laurowe i zagotować. Następnie dodać sól, pieprz cytrynowy i pokrojone ząbki czosnku, wymieszać, ostudzić.
Umyte mięso w kilku miejscach przebić patyczkiem do szaszłyków. Do zimnej solanki włożyć mięso na 4-5 dni obracając je 2 razy w ciągu doby.
Przed pieczeniem mięso wyjąć z solanki, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, posypać kminkiem, pieprzem, majerankiem i mieloną papryką.
Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia mięsa, ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 1,5 godziny.
W taki sam sposób można przygotować inny gatunek mięsa wieprzowego.
Dodaj komentarz