Rogaliki z marcepanem

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki tortowej
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 150 ml purée z dyni
  • 100 ml ciepłego mleka Łaciate
  • 10 dag masła Łaciate
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 30 dag masy marcepanowej
  • 1 łyżka kakao
  • Jajko do smarowania
  • Migdały siekane

Przygotowanie

Krok 1

Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem i łyżką mąki. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. W między czasie rozpuścić masło i ostudzić.





Krok 2

Do wyrośniętego rozczynu dodać purée z dyni, jajko, żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól.





Krok 3

Wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.





Krok 4

Do gotowej masy marcepanowej dodać 1 łyżkę wody i łyżkę kakao, wymieszać.





Krok 5

Uformować 2 kulki, ułożyć folii spożywczej, rozwałkować, pokroić w trójkąty. Z jednego krążka marcepanu wychodzi 12 trójkątów.





Krok 6

Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować 2 krążki o średnicy 30-35 cm. Każdy pokroić na 12 trójkątów. Od szerszej strony ciasta ułożyć trójkąt marcepana.





Krok 7

Zwijać rogaliki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.





Krok 2

Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać posiekanymi migdałami, wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika.





Krok 9

Piecz na złoty kolor około 15 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.