Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem i łyżką mąki. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. W między czasie rozpuścić masło i ostudzić.
Do wyrośniętego rozczynu dodać purée z dyni, jajko, żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól.
Wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do gotowej masy marcepanowej dodać 1 łyżkę wody i łyżkę kakao, wymieszać.
Uformować 2 kulki, ułożyć folii spożywczej, rozwałkować, pokroić w trójkąty. Z jednego krążka marcepanu wychodzi 12 trójkątów.
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować 2 krążki o średnicy 30-35 cm. Każdy pokroić na 12 trójkątów. Od szerszej strony ciasta ułożyć trójkąt marcepana.
Zwijać rogaliki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać posiekanymi migdałami, wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika.
Piecz na złoty kolor około 15 minut.
Dodaj komentarz