Makaron tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowym

Autor:

dariakazana

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 300 g krewetek królewskich
  • Pół kieliszka wina białego
  • 300 ml śmietanki łaciata 30%
  • 2 cebule
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta kurkumy
  • 1 suszona ostra papryczka
  • Dużo świeżo startego parmezanu
  • 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Tagliatelle – lub inny makaron

Przygotowanie

Krok 1

Jeśli używamy mrożonych krewetek, należy po rozmrożeniu dokładnie osuszyć je papierowym ręcznikiem. Krewetki (jeśli mają pancerze) obieramy i wyjmujemy ze środka przewody pokarmowe (przez delikatne nacięcie wzdłuż krewetki).



Krok 2

Jeśli nie przepadacie za takimi czynnościami, warto kupić okazy już oczyszczone. Ogonki można także obrać – będzie łatwiej jeść gotowe danie, choć krewetki dużo ładniej prezentują się z nieobranymi ogonkami – to tylko kwestia wygody lub wyglądu.



Krok 3

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (ja użyłam tym razem makaronu tagliatelle z dodatkiem papryczki chilli). W tym czasie szalotki obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę lub cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy szalotki, a gdy będą szkliste – delikatnie je solimy.



Krok 4

Dodajemy czosnek i podsmażamy razem jeszcze minutę. Odgarniamy łopatką cebulę oraz czosnek na boki i wrzucamy dokładnie osuszone krewetki. Smażymy je na dużym ogniu ok. 2 minuty z każdej strony, aż staną się różowe.



Krok 5

Następie dodajemy śmietankę Łaciatą 36%. Delikatnie solimy i pieprzymy. Mieszamy i podsmażamy razem minutę (nie dłużej, aby nie przegotować krewetek). Odlany makaron szybko wrzucamy do gorącego sosu. Dokładnie mieszamy i od razu podajemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.