Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Jeśli używamy mrożonych krewetek, należy po rozmrożeniu dokładnie osuszyć je papierowym ręcznikiem. Krewetki (jeśli mają pancerze) obieramy i wyjmujemy ze środka przewody pokarmowe (przez delikatne nacięcie wzdłuż krewetki).
Jeśli nie przepadacie za takimi czynnościami, warto kupić okazy już oczyszczone. Ogonki można także obrać – będzie łatwiej jeść gotowe danie, choć krewetki dużo ładniej prezentują się z nieobranymi ogonkami – to tylko kwestia wygody lub wyglądu.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (ja użyłam tym razem makaronu tagliatelle z dodatkiem papryczki chilli). W tym czasie szalotki obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę lub cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy szalotki, a gdy będą szkliste – delikatnie je solimy.
Dodajemy czosnek i podsmażamy razem jeszcze minutę. Odgarniamy łopatką cebulę oraz czosnek na boki i wrzucamy dokładnie osuszone krewetki. Smażymy je na dużym ogniu ok. 2 minuty z każdej strony, aż staną się różowe.
Następie dodajemy śmietankę Łaciatą 36%. Delikatnie solimy i pieprzymy. Mieszamy i podsmażamy razem minutę (nie dłużej, aby nie przegotować krewetek). Odlany makaron szybko wrzucamy do gorącego sosu. Dokładnie mieszamy i od razu podajemy.
Dodaj komentarz