Kluski leniwe z serem

Autor:

Kamila O

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła Łaciate
  • 50 dag sera białego tłustego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • Cynamon
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Ser biały zmielony wkładamy do miski, dokładamy żółtka, cukier i ucieramy mikserem na jednolitą masę.



Krok 2

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę delikatnie łączymy z masą serowo - żółtkową.



Krok 3

Do masy wsypujemy powoli przesianą mąkę pszenną, gdy ciasto będzie zbyt rzadkie, podczas mieszania dosypać trochę jeszcze mąki, idealne jest gdy zaczyna odchodzić od miski.



Krok 4

Z masy uformować wałeczki o średnicy 2,5 cm, lekko je spłaszczyć i pokroić ukośnie. Delikatnie wrzucić do gotującej się i osolonej wody i gotować do wypłynięcia na wierzch.



Krok 5

Tartą bułkę wsypać na suchą rozgrzaną patelnię, następnie dodać masło i podsmażyć na złoty kolor.



Krok 6

Kluski wyjąć na talerz, polać masłem z bułką , posypać cynamonem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.