Udka umyj i osusz. Pozbądź się skóry i kości.
W szklanym naczyniu do pieczenia wymieszaj ocet słodowy, ¼ szklanki jogurtu, olej, mieszankę przypraw, kardamon, sól i pieprz. Umieść udka kurczaka w marynacie, dokładnie je obtocz. Przykryj i marynuj w lodówce przez co najmniej 4 godziny lub całą noc.
Rozgrzej piekarnik do 175°C. W małej misce wymieszaj tahini, ¼ szklanki jogurtu, pokrojony czosnek, sok z cytryny, oliwę i posiekaną pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przykryj i wstaw do lodówki.
Przykryj kurczaka folią i piecz w marynacie przez 30 minut, obracając raz. Odkryj i piecz dodatkowe 5–10 minut, aż kurczak się przyrumieni i upiecze. Wyjmij z piekarnika i pokrój na plastry.
Na chleby pita nakładaj plastry kurczaka, pokrojone cienko pomidory, cebulę i poszatkowaną sałatę. Zwiń i polej sosem tahini. Smacznego!
Dodaj komentarz