Shawarma z kurczaka

Wspaniała libańska kanapka, podawana w większości libańskich restauracji. Można ją podawać z sosem tahini lub toum.

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ szklanki octu słodowego
  • ½ szklanki jogurtu typ grecki Mlekpol
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu
  • 8 filetów z udek kurczaka
  • ½ szklanki tahini
  • ½ łyżeczki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka świeżej pietruszki
  • 4 średnie pomidory
  • ½ szklanki cebuli
  • 4 szklanki sałaty
  • 8 okrągłych chlebów pita
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Udka umyj i osusz. Pozbądź się skóry i kości.



Krok 2

W szklanym naczyniu do pieczenia wymieszaj ocet słodowy, ¼ szklanki jogurtu, olej, mieszankę przypraw, kardamon, sól i pieprz. Umieść udka kurczaka w marynacie, dokładnie je obtocz. Przykryj i marynuj w lodówce przez co najmniej 4 godziny lub całą noc.



Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 175°C. W małej misce wymieszaj tahini, ¼ szklanki jogurtu, pokrojony czosnek, sok z cytryny, oliwę i posiekaną pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przykryj i wstaw do lodówki.



Krok 4

Przykryj kurczaka folią i piecz w marynacie przez 30 minut, obracając raz. Odkryj i piecz dodatkowe 5–10 minut, aż kurczak się przyrumieni i upiecze. Wyjmij z piekarnika i pokrój na plastry.



Krok 5

Na chleby pita nakładaj plastry kurczaka, pokrojone cienko pomidory, cebulę i poszatkowaną sałatę. Zwiń i polej sosem tahini. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.