Karkówka z sosem sojowym i miodem

Karkówka z sosem sojowym i miodem jest daniem bardzo smacznym. Sos sojowy podany z miodem nadaje karkówce wyjątkowy smak. Niewiele składników, a efekt - niesamowity.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 kg karkówki
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Sos sojowy mieszamy z miodem. Karkówkę kroimy na 4 dość grube plastry. Każdy z nich rozbijamy lekko tłuczkiem.



Krok 2

Mięso umieszczamy w misce, dodajemy przyprawy, a następnie wlewamy sos sojowy zmieszany z miodem. Mięso dokładnie mieszamy z sosem sojowym i miodem, po czym odstawiamy do lodówki na 2,5 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.



Krok 3

Na żeliwnej patelni rozgrzewamy olej, a następnie układamy plastry mięsa i dodajemy drobno posiekany czosnek. Mięso smażymy z każdej strony po 3 minuty.



Krok 4

Patelnię wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Podajemy np. z pomidorami, ozdabiamy rozmarynem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.