Karp na słodko

Przepis dla lubiących ryby na słodko. Oryginalny i niepowtarzalny. Ciekawy w swojej inności. Warto spróbować, aby przekonać się, że ryba nie koniecznie musi być na ostro i słono. Posmakuje panom lubiącym piwo.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Seler

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 karp - 2 kg
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • Pół selera
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 goździki
  • liść laurowy
  • 3 ziarna gorczycy
  • 4 ziarenka białego pieprzu

Sos:

  • ½ piwa słodowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 czerwona papryka
  • 50 g rodzynek
  • 50 g sparzonych migdałów

Przygotowanie

Krok 1

Karpia sprawiamy i opłukujemy. Wkładamy do garnka razem z cebulą, marchewką, selerem i natką pietruszki (nie kroimy, wrzucamy w całości). Zalewamy wodą. Gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu.



Krok 2

Wyjmujemy rybę i układamy na półmisku. Odcedzamy wywar rybny od warzyw.



Krok 3

Do wywaru rybnego dodajemy piwo słodowe i razem gotujemy 10 minut. Sos doprawiamy octem winnym, rodzynkami, pokrojoną papryką i migdałami. Jeszcze raz gotujemy wszystkie składniki sosu.



Krok 4

Karpia polewamy sosem. Podajemy z młodymi ziemniaczkami lub ryżem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.