Przepis dla lubiących ryby na słodko. Oryginalny i niepowtarzalny. Ciekawy w swojej inności. Warto spróbować, aby przekonać się, że ryba nie koniecznie musi być na ostro i słono. Posmakuje panom lubiącym piwo.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Seler
Karpia sprawiamy i opłukujemy. Wkładamy do garnka razem z cebulą, marchewką, selerem i natką pietruszki (nie kroimy, wrzucamy w całości). Zalewamy wodą. Gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu.
Wyjmujemy rybę i układamy na półmisku. Odcedzamy wywar rybny od warzyw.
Do wywaru rybnego dodajemy piwo słodowe i razem gotujemy 10 minut. Sos doprawiamy octem winnym, rodzynkami, pokrojoną papryką i migdałami. Jeszcze raz gotujemy wszystkie składniki sosu.
Karpia polewamy sosem. Podajemy z młodymi ziemniaczkami lub ryżem.
Dodaj komentarz