Pizza frutti di mare

Jest to przepis na pyszną, aromatyczną pizzę frutti di mare. Przygotujesz ją w mgnieniu oka i zrobisz wrażenie na swoich gościach.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 saszetka suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy lub oleju

Sos pomidorowy:

  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano

Dodatki:

  • 200 g frutti di mare
  • ½ szklanki tartej mozzarelli
  • 10 czarnych oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy suche drożdze i całość mieszamy. Następnie dodajemy sól i olej, a na samym końcu wodę. Całość mieszamy dokładnie, a następnie wyrabiamy ciasto do momentu otrzymania elastycznej, jednorodnej kuli (w razie potrzeby podsypujemy mąką, jednak minimalnie). Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Mmieszamy składniki na sos. Całość podgrzewamy kilka minut.



Krok 3

Formujemy z ciasta pizzę i układamy na blaszce. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i układamy na nim frutti di mare oraz przepołowione oliwki. Posypujemy startą mozzarellą.



Krok 4

Pieczemy przez około 10-20 minut (zależnie od piekarnika).



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.