Jest to przepis na pyszną, aromatyczną pizzę frutti di mare. Przygotujesz ją w mgnieniu oka i zrobisz wrażenie na swoich gościach.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy suche drożdze i całość mieszamy. Następnie dodajemy sól i olej, a na samym końcu wodę. Całość mieszamy dokładnie, a następnie wyrabiamy ciasto do momentu otrzymania elastycznej, jednorodnej kuli (w razie potrzeby podsypujemy mąką, jednak minimalnie). Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Mmieszamy składniki na sos. Całość podgrzewamy kilka minut.
Formujemy z ciasta pizzę i układamy na blaszce. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i układamy na nim frutti di mare oraz przepołowione oliwki. Posypujemy startą mozzarellą.
Pieczemy przez około 10-20 minut (zależnie od piekarnika).
Dodaj komentarz