Karp pieczony z grzybami

5.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

4

Bez glutenu

Składniki

Składniki:

1 karp

3 łyżki soku z cytryny

3 cebule

Przyprawa do ryb

30 g suszonych podgrzybków

200 g pieczarek

Po 2 łyżeczki majeranku i słodkiej mielonej papryki

½ szklanki oleju

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 cytryna do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1
  • Karpia sprawiamy i siekamy 1 cebulę. Skrapiamy rybę sokiem z cytryny, 5 łyżkami oleju, posypujmy przyprawami i posiekaną cebulą. Pozostawiamy na 6 godzin w lodówce.  
Krok 2
  • Piekarnik nastawimy na 180ºC. Podgrzybki moczymy, gotujemy i odsączamy. Resztę oleju wlewamy  do brytfanny i układamy w nim karpia. Zalewamy go zalewą z grzybów. Rybę posypujemy pokrojonymi pieczarkami, podgrzybkami i cebulą.  
Krok 3
  • Pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku o temperaturze 180ºC, wyjmujemy i obkładamy plastrami cytryny.  

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0