Karpia opłucz w zimnej wodzie, odetnij ogon i głowę. Zeskrob łuski. Przepłucz rybę ponownie i dokładnie osusz. Pokrój karpia w dzwonka o grubości ok 2 cm, oprósz z dwóch stron solą i pieprzem. Wymieszaj mąkę pszenną z ziemniaczaną.
Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie gorący dodaj masło. Każdy kawałek ryby obtocz w mące, strzep nadmiar i układaj na rozgrzanym tłuszczu. Smaż około 5 minut z każdej strony na złocisty kolor. W trakcie smażenia potrząsaj patelnią, aby ryba nie przywarła.
Usmażone kawałki ryby przełóż na talerz i skrop cytryną, podawaj od razu. Smacznego!
Żeby ryba się nie przypaliła, ani nie rozpadła, warto wyłożyć patelnię papierem do pieczenia przed smażeniem.
Dodaj komentarz