Karp smażony na maśle

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Fit

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 świeży karp o wadze ok. 1,5 -2 kg
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła Mazurski Smak
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z jednej cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Karpia opłucz w zimnej wodzie, odetnij ogon i głowę. Zeskrob łuski. Przepłucz rybę ponownie i dokładnie osusz. Pokrój karpia w dzwonka o grubości ok 2 cm, oprósz z dwóch stron solą i pieprzem. Wymieszaj mąkę pszenną z ziemniaczaną.



Krok 2

Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie gorący dodaj masło. Każdy kawałek ryby obtocz w mące, strzep nadmiar i układaj na rozgrzanym tłuszczu. Smaż około 5 minut z każdej strony na złocisty kolor. W trakcie smażenia potrząsaj patelnią, aby ryba nie przywarła.



Krok 3

Usmażone kawałki ryby przełóż na talerz i skrop cytryną, podawaj od razu. Smacznego!



Wskazówki

Żeby ryba się nie przypaliła, ani nie rozpadła, warto wyłożyć patelnię papierem do pieczenia przed smażeniem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.