Karp w galarecie

To bardzo popularna i lubiana ryba, nie tylko na Wigilię, jednak to właśnie w tym okresie jest najczęściej przygotowywana – nic dziwnego. Polacy kochają tradycję.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Seler

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Seler

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 karp o wadze 1,2 kg
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ pora
  • 1 cebula
  • ½ selera
  • 1 duża cytryna
  • 6 łyżek żelatyny
  • po 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 8 zielonych oliwek
  • 1 marynowana papryka (do dekoracji)
  • 1 pęczek kopru

Przygotowanie

Krok 1

Karpia dzielimy na dzwonki, płuczemy i suszymy, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.Włoszczyznę i cebulę zalewamy posoloną wodą.



Krok 2

Dodajemy ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe, po czym gotujemy 30 minut, dodajemy rybę i gotujemy jeszcze 20 minut. Moczymy żelatynę w niewielkiej ilości wody i odstawiamy, aby spęczniała.



Krok 3

Rybę wyjmujemy z wywaru i pozostawiamy do ostygnięcia, kroimy oliwki, paprykę marynowaną i koperek. Wywar rybny przecedzamy, rozpuszczamy w nim spęczniałą żelatynę. Na półmisku układamy porcje ryby.



Krok 4

Dekorujemy oliwkami, papryką i koperkiem. Rybę zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na 5 godzin.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.